• Usein kysytyt kysymykset järjestöille
Kolme lasta puhaltaa saippuakuplia.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET – järjestöille

Mikä Lähellä.fi-palvelu on?

Lähellä.fi-verkkopalvelu on maksuton viestintäkanava yleishyödyllistä toimintaa tarjoaville yhdistyksille, järjestöille ja yhteisöille. Se auttaa ihmisiä löytämään monipuolista ja merkityksellistä järjestö- ja yhdistystoimintaa ympäri Suomen. Palvelun avulla yleishyödylliset toimijat saavat toiminnalleen näkyvyyttä ja lisää osallistujia toimintaansa.

Mitkä tahot voivat rekisteröityä Lähellä.fi-palvelun käyttäjiksi?

Lähellä.fi-verkkopalvelu on tarkoitettu yleishyödyllisen toiminnan esittelyyn. Mukaan voivat rekisteröityä kaikki hyvinvointia edistävät yhdistykset, liitot, järjestöt, erilaiset yhteisöt ja aktiiviset kansalaistoimijat. Myös kunnat ja seurakunnat voivat rekisteröityä toimijoiksi. Kaupalliset yritykset voivat rekisteröityä palveluun vapaaehtoistoimintansa osalta.

Mitä tietoa palvelussa voi ilmoittaa?

Lähellä.fi-verkkopalvelu kokoaa yhteen palveluun kaikki yhdistysten, järjestöjen ja yhteisöjen tarjoamat toimintailmoitukset ja tapahtumat monialaisesti, paikallisesti ja valtakunnallisesti. Kansalaiset ja kuntien palveluohjauksesta vastaavat käyttävät palvelua tietolähteenään. Ilmoita omasta toiminnastasi siis aina silloin, kun kaipaat lisää osallistujia järjestösi toimintaan tai haluat saattaa järjestösi tarjoaman toiminnan julkisen sektorin tietoon.

Miksi järjestön kannattaa ilmoittaa yhteystietonsa Lähellä.fi-palveluun?

Lähellä.fi on verkkopalvelu, joka tarjoaa järjestöille maksutonta näkyvyyttä kansalaisten ja  julkisen sektorin suuntaan. Ilmoittamalla järjestösi yhteystiedot palveluun varmistat, että kansalaiset löytävät järjestönne. Julkinen sektori hyödyntää palvelussa olevia sähköpostiosoitteita tiedottamiseen ja yhteistyökutsujen lähettämiseen. 

Yhteystietojen lisäksi järjestön kannattaa ilmoittaa myös kaikesta toiminnastaan, jotta järjestämänne toimintamahdollisuudet löytyvät hakutuloksista.

Pitääkö tiedot ilmoittaa Lähellä.fi:n lisäksi myös Palvelutietovarantoon? 

Lähellä.fi-verkosto tekee yhteistyötä Digi- ja väestötietoviraston kanssa ja on rakentanut rajapintayhteyden Palvelutietovarannon ja Lähellä.fi:n välille. Rajapinta on yhdensuuntainen, eli tiedot siirtyvät Lähellä.fi:stä Palvelutietovarantoon, mutta eivät Palvelutietovarannosta Lähellä.fi:hin. Riittää siis, kun ilmoittaa tiedot Lähellä.fi:hin ja ne siirtyvät Lähellä.fi:stä myös Palvelutietovarantoon. Rajapinta valmistui joulukuussa 2023. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.


Miksi järjestön kannattaa ilmoittaa toiminnasta Lähellä.fi-palveluun?

Lähellä.fi-verkkopalvelu on tarkoitettu yleishyödyllisen toiminnan esittelyyn. Se tarjoaa järjestöllesi ja toiminnallesi maksutonta näkyvyyttä, parantaa järjestöyhteistyötä ja tukee kansalaisten osallistumista järjestötoimintaan.

Palvelua kannattaa hyödyntää silloin, kun haluat toimintaasi lisää osallistujia ja vapaaehtoisia, tai kun haluat saada toimintasi julkisen sektorin tietoon. Kun myös toimintaan liittyvät sähköpostiosoitteet ovat syötetty palveluun, vastaanotat julkiselta sektorilta tiedotteita ja yhteistyökutsuja. 

Miksi minun pitää ilmoittaa jokainen järjestämäni toiminta erikseen? Eikö riitä, että ilmoitan koko toimintakalenterini yhdellä kerralla?

Lähellä.fi-verkkopalvelu on hakukone, joka kokoaa yhteen järjestöjen tarjoaman toiminnan ja tapahtumat. Käyttäjät etsivät sieltä itselleen sopivaa toimintaa ja suodattavat tuloksia esimerkiksi ajankohdan, paikkakunnan, iän, diagnoosin ja muiden hakuominaisuuksien perusteella. Kun jokainen toimintamahdollisuus on ilmoitettu omana erillisenä toimintailmoituksena, osaa hakukone poimia ja suodattaa käyttäjälle sopivimmat tulokset.

Miten Lähellä.fi-verkkopalvelu kehittyy? Miten toimin, jos haluan antaa palautetta tai tehdä kehitysehdotuksen?

Lähellä.fi on uusi, toukokuussa 2022 julkaistu verkkopalvelu. Palvelua kehitetään jatkuvasti yhteistyössä sen käyttäjien kanssa. Voit lähettää palautetta palvelun teknisistä ominaisuuksista ja kehitysehdotuksia osoitteeseen info@lahella.fi.


Miten toimin, kun tarvitsen tukea palvelun kanssa?

Kun tarvitset tietoa Lähellä.fi-verkkopalvelun käytöstä, katso löytyykö ratkaisu palvelun käyttöohjeista. Jos ei, niin teknisissä ongelmissa voit olla yhteydessä osoitteeseen info@lahella.fi.


Mikä taho vastaa Lähellä.fi-verkkopalvelun tuottamisesta?

Lähellä.fi-palvelu on tuotettu 13 alueellisen toimijan yhteistyönä. Toimijat muodostavat yhdessä myöhemmin mukaan tulleiden toimijoiden kanssa Lähellä.fi-verkoston (ent. Toimeksi.fi-verkosto), jossa on 17 jäsentä ja joka on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Lue lisää lähellä.fi-palvelun taustasta.


Mitä muita järjestöpalveluita on olemassa?

Lähellä.fi on monialainen, paikallisesti ja valtakunnallisesti toimiva verkkopalvelu. Sen lisäksi on olemassa paikallisesti toimivia tai johonkin tiettyyn toimialaan keskittyviä palveluita. Lähellä.fi-palveluun kannattaa ilmoittaa silloin, kun haluat tavoittaa kohderyhmäsi paikallisesti tai valtakunnallisesti ja saada lisää osallistujia toimintaasi.


Etkö löytänyt etsimääsi? Ota yhteyttä info@lahella.fi