• SPR:n päihdetyön ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoistehtävät
-19.7.2024

SPR:n päihdetyön ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoistehtävät

Päihdetyö ja seksuaaliterveystyö on osa Suomen Punaisen Ristin terveyden edistämisen toimintaa.

Päihdetyö

Punaisen Ristin päihdetyö on vapaaehtoisten toteuttamaa ehkäisevää ja kohtaavaa työtä niin arjessa kuin festareillakin. Päihdetyötä tehdään kaiken ikäisten kanssa nuorista ikäihmisiin. Päihdetyön tavoitteena on tiedon ja tietoisuuden lisäämisen avulla ehkäistä päihteiden kokeilua ja käyttöä sekä vähentää niiden käytöstä aiheutuvia haittoja.

Vapaaehtoiset tekevät ehkäisevää työtä esimerkiksi kouluissa ja oppilaitoksissa sekä pitämällä erilaisia päihdeinfoja tapahtumissa, kauppakeskuksissa tai vaikkapa palvelutaloilla. Festivaaleilla päihdetyön vapaaehtoiset tekevät jalkautuvaa kiertävää työtä sekä toimivat selviämispisteillä, joissa selviäjien kuntoa seurataan ja heidän kanssaan keskustellaan.

Alueelliset Punaisen Ristin toimintaryhmät kokoavat vapaaehtoisia kouluttautumaan ja toimimaan paikallisten tarpeiden mukaan. Ryhmässä voi olla juuri niin aktiivinen kuin haluaa ja osallistua oman elämäntilanteen mukaisesti. Koulutamme tehtävään.

Toiminnan ydin on kunnioittava kohtaaminen, vapaaehtoisten voimin, inhimillisin arvoin.

Seksuaaliterveystyö

Punaisen Ristin seksuaaliterveystyön tavoitteena on ehkäistä seksitautien leviämistä ja seksuaalista häirintää, edistää väestön seksuaaliterveyttä sekä ehkäistä hiv-tartuntaan liittyvää leimautumista ja syrjintää.

Seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset osallistuvat muun muassa erilaisiin tapahtumiin, tilaisuuksiin ja kampanjoihin jakaen tietoa seksitaudeista, seksuaalisuudesta sekä seksuaalioikeuksista. Vapaaehtoiset tekevät koulu-, oppilaitos- ja varuskuntavierailuja sekä kertovat nuorille ja nuorille aikuisille seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Kumikoulu-oppitunnilla nuorilla on mahdollisuus suorittaa Punaisen Ristin kondomiajokortti vapaaehtoisten ohjauksessa.

Festareilla seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset tekevät kiertävää jalkautuvaa työtä, keskustelevat juhlijoiden kanssa turvallisemmasta seksistä ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista, tarjoavat tietoa ja tukea sekä osallistuvat Kesäkumikampanjaan muun muassa jakaen kesäkumeja. Vapaaehtoiset jalkautuvat myös pienempiin tapahtumiin, rannoille, puistoihin ja nuorten suosimiin ajanviettopaikkoihin tarjoamaan tietoa ja tukea seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Seksuaaliterveystyön vapaaehtoistoimintoihin voi osallistua ilman terveydenhuollon ammattikoulutusta. Koulutamme vapaaehtoiset teht

Kohderyhmä

Ikä 18-29, Ikä 30-64, Ikä 65-99

Toiminnan muodot

Muiden asioiden parissa tehtävät tehtävät

Kieli

Suomi

Alue

Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo

Onko toiminta maksullista?

Ilmainen

Toiminnan järjestäjä

SPR Savo-Karjalan piiri

Nämä voisivat kiinnostaa sinua